‘BAŞBAKANLIK GENELGESİNİN KALDIRILMASI İÇİN MÜCADELE DEVAM EDİYOR’

‘BAŞBAKANLIK GENELGESİNİN KALDIRILMASI İÇİN MÜCADELE DEVAM EDİYOR’

DRT Denizli ekranlarında yayınlanan ‘Haberin Merkezi’ programına konuk olan ve programda Denizli maden sektörünü değerlendiren, Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Üyesi Samet Gündüz; “Başbakanlık Genelgesi’nin kaldırılması yönünde içerideki mücadelede devam ediyor” dedi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Üyesi Samet Gündüz, DRT Denizli ekranlarında yayınlanan ve Tolga Alp Düzgören tarafından hazırlanıp sunulan ‘Haberin Merkezi’ programına konuk oldu. Programda Denizli maden sektörüne dair değerlendirmelerde bulunan Gündüz; “Maden sektörü 2017 yılına çok iyi bir başlangıç yapmadı. 2010 yılına kadar büyük bir ivme vardı. Türkiye ihracatı 156 milyar Dolar seviyesini bulmuştu. Sonrasında belli bir durağanlaşma ve geri dönüm başladı. Şuanda 142 milyar Dolar civarındayız. Bundan en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi de mermer sektörü. 2012 yılının 16 Haziran’ında bir genelge yayınlandı. O genelgede tüm ruhsatlar ve orman izinleri Başbakanlık’a bağlandı.  Artık ruhsat ve orman izni alabilme oldukça zorlaştırıldı. Bizi en fazla zorlayan konulardan birincisi de budur. Sektöre yeni bir taş girişi olmadı. Her fuara yeni bir taş gelirdi. O fuarın yıldızı olurdu. Son 3-4 seneki fuarlarda yeni bir taş girişi maalesef olmadı. Başbakanlık Genelgesi’nin kaldırılması yönünde içerideki mücadelede devam ediyor” dedi.

“ALMAMIZ GEREKEN TEDBİRLERDEN BİRİ İRAN”

“İran’ı kesinlikle rakip olarak görebiliriz” diyen Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: “Onların kendi teknolojileri yok ama dışarıdan teknoloji transferi yapıyorlar. Dünyada belirleyici birkaç ülke var. İtalyanlar, Almanlar orada. Amerika’nın ambargosu olmasına rağmen onlar kendi teknolojilerini götürüp orada bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. İran ciddi bir potansiyele sahiptir. İran’daki tek sorun; para transferindeki zorluklardı.  Ambargo ile kalkan aslında İran’a olan para transferi ile ilgili gelişmelerdi. Bizim için en büyük rakiplerden biri İran. İran’a karşı önlem almamız gerekirken şuanda da ona karşı bir şey yapamıyoruz.”

“ÖNÜMÜZDEKİ 2 FUARI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİYOR”

Mart ayı içerisinde sektör bazında önemli fuarların gerçekleşeceğini söyleyen Gündüz, bu fuarların önemine dikkat çekerek; “İzmir’deki ‘23. Uluslararası Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’ 22-25 Mart’ta açılacak. 6-9 Mart arasında ise dünyada 1 numaraya gelen Çin’deki  ‘Xiamen Fuarı’ var. Denizli’den 80’in üzerinde firma katılacak. Asıl belirleyici olan bu fuarlar. Sektör olarak tüm ümidimiz bu 2 fuarın iyi şekilde değerlendirilmesi. Buradan alınacak sonuçlara göre de önümüze bakacağız. Fuarlar sektörün ivme kazanabilmesi için önem arz ediyor. Türkiye’de hiçbir fuarımız dünya ikinciliğine gelmiş değil ama mermer fuarımız dünyada 2. sırada. Buraya en son teknolojiler ve ürünler geliyor. Yeni taş girişleri olmamasına rağmen teknolojik gelişmeler buralarda sergileniyor.  Teknoloji gelişmelerinden makinecilerde yararlanıyor. Yurtdışında hangi makine varsa mermercilerimiz hemen alıp geliyor. Ocağında, fabrikasında kullanmaya başlıyor. Bunu yapmaya çalışan makinecilerimiz oluyor. Aynı kalitede aynı teknolojide makineler üretir duruma geldik. Belki de daha da iyiyiz” diye konuştu.

PINAR ÇANKAYA

 

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir