AKCAN’IN MUCİZE PROJESİ

AKCAN’IN MUCİZE PROJESİ

Çal’da üreticilere gelir getirecek alternatif ürün olarak Çal Belediyesi, Çal Ziraat Odası ve Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu öncülüğünde başlanan ‘yayla seracılığı’ hakkında açıklama yapan Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Kısa sürede büyük işler başardık” dedi.

AKCAN; “KISA SÜREDE BÜYÜK İŞLER BAŞARDIK”

Çal’da ürün desenini arttırmak ve üreticilere gelir getirecek alternatif ürün olarak Çal Belediyesi, Çal Ziraat Odası ve Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu öncülüğünde “yayla seracılığı” projesine adım atıldı. Kısa sürede büyük başarılara imza atan proje kapsamında; sera ürünü domatesleri Rusya, Suudi Arabistan ve Katar'ın ardından Gürcistan'a da ihraç edilmeye başlandı. Proje hakkında DRT Denizli ve Denizli Gazetesi’ne özel açıklama yapan Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Kısa sürede büyük işler başardık. Başta üreticilerimiz olmak üzere Çal Ziraat Odası Yönetim Kurulu'na, bu projeye emek veren Çal Belediyesi'ndeki mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

“İLK OLARAK PAZARLAMA AYAĞINI OLUŞTURDUK”

Çalışmalara yaklaşık olarak 1 yıl önce başladıklarını söyleyen Başkan Akcan, “20 Mayıs’ta fide dikimlerine başladık. İlk etapta bu çalışmalara 22 aileyle başladık. İlk zamanlar hepimiz ümitli değildik. Burada çok güzel bir yapı kurduk. Başladığımız yolculukta bunun iyi pazarlamasını olması gerekiyordu. İlk olarak pazarlama ayağını oluşturduk. Fideleri getirdik ve dikimleri yaptık. İyi tarım uygulaması çerçevesinde arılarla tohumlama, toprağa zarar vermeyen gübreleri kullanma ve kalıntı olmayan ilaçlarla üretime başladık” diye konuştu.

“YAYLA SERACILIĞINDA ÖNCÜ OLMAK İSTİYORUZ”

Proje kapsamında Çal’da yetişen domateslerin hormonlu olmadığının altını çizen Başkan Akcan, “Şunu özellikle insanlardan rica ediyorum ve istiyorum. Çal’da üretilen hiçbir üründe kalıntı yoktur, hormonlu değildir. Burada yetişen ürünlerimiz ve domateslerimiz, tamamen organik ve iyi tarım uygulamasıyla yapılıyor. Bu konuda hayli iddialıyız. Domateste özellikle yayla seracılığında öncü olmak istiyoruz” şeklinde ifade etti.

ÇAL’I TARIM KENTİ YAPACAĞIZ

Sadece üzümü ve bağları ile değil Çal ilçesini meyve ve sebze üretiminin de başkenti haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Fethi Akçan, “Üretimden tüketime oluşturduğumuz zincir ile en küçük üreticiden en büyüğüne kadar, hatta bahçesinde birkaç ağaç ve fideden aldığı ihtiyaç fazlası ürünlere kadar her ürünü belediye garantörlüğünde alıyor ve pazara ulaştırıyoruz” dedi.  Çal’da tarım çalışmalarının devam edeceğini bildiren Başkan Akcan sözlerine şöyle devam etti: “Çal’ı tarım kenti yapacağız. Elmalı, Gölhisar ve Sögüt bu işlerin babalarıdır. Biz buna saygı duyuyoruz. Pazarlaması, dikimi, bakımı ve garantörlüğü konusunda tamamen profesyonel bir mantıkla hareket ediyoruz. Çünkü buradaki yapılan bütün işlemlerde Çal Belediyesi garantördür.”

“TÜRKİYE’DE İLK DEFA BÖYLE BİR MODEL VAR”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akçan, üreticiyi bir tür kooperatif modeli ile belediye olarak örgütlediklerini ve teşvik ettiklerini söyledi. Çal’da başlatılan yayla seracılığı projesinin Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığını dile getiren Başkan Akcan; “Türkiye’de ilk defa böyle bir model var. Bunu da biz oluşturduk. 90 aileye çıktık. Önümüzdeki sene 250 ile bin dönüm sera oluşturacağız ve yaklaşık buradan 6- 7 bin ton mal çıkacak ”dedi. 

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir