Kasko Seçiminin Önemi

En çok tercih edilen ulaşım yolu olan karayolu, aynı zamanda en çok kazanın olduğu bir ulaşım şeklidir. Bu kadar kaza oranın yüksek olduğu bir ortamda da, oluşabilecek yüksek bedelli hasarlarda sizin için kaskonuz devreye giriyor.

Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?

Zorunlu Trafik Sigortası, Karayolları Trafik Kanunu gereğince yapılması zorunlu olan sigorta türüdür. Kaza durumunda ise üçüncü şahıslara verilen maddi ve manevi zararları poliçe kapsamı dahilinde karşılar. Kendi aracınızın hasarını ise karşılamaz ve burada kasko devreye girer.

Kasko ise aracınızın kaza yapması, yanması ya da çalınması gibi durumlarda oluşan hasarı karşılayan ve isteğe bağlı yapılan sigorta türüdür.

Kasko Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Kasko Şirketi Seçimi : Güvenilir, müşteri memnuniyetine önem veren ve ihtiyaç anında hızla ulaşabileceğiniz bir firma seçmelisiniz. Yapacağınız araştırma ve müşteri yorumlarına bakarak, firma hizmet kalitesini ölçebilir, hasar ödemelerinde ki yaklaşımını öğrenebilirsiniz. Bu konularda edineceğiniz bilgiler, tercihinize ışık tutabilir.
  • Kasko Poliçenizin Kapsamı : Yapılan en büyük hata, sadece fiyata odaklanmak. Fiyattan önce bakmanız gereken, kapsam yani teminatlardır. Öncelikle ihtiyaçlarınızı doğru tespit etmeli ve onları güvence altına alan teminatlar içeren bir kasko poliçesi yaptırmalısınız. Sel, deprem, terör gibi özel teminatları da kasko poliçenize ilave ettirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. İhtiyacınıza göre yanlış yakıt dolumu, anahtar ile çalınma gibi özel teminatlar da ekletebilirisiniz.
  • İkame Araç Tahsisi : Hasar durumunda araçsız kalmak istemiyorsanız, ikame araç teminatına dikkat etmelisiniz. Hasar onarımları genellikle uzun sürdüğünden, ikame araç süresini 15 gün ya da sınırsız tercih edebilirisiniz. Aynı konforu devam ettirmekte sizin için önemliyse, aynı sınıfta bir ikame araç isteğinizi de poliçenize eklemelisiniz.
  • Yetkili Servis Anlaşması ve Orjinal Parça Kullanımı : Aracınızın hasarı durumunda, yetkili servis tarafından ve orjinal parça ile onarımının yapılmasını istiyorsanız, bunun da teminatlar içerisinde olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde yetkili servis dışında ve orjinal olmayan muadil parçalarla ile hasar onarımınız yapılabilir. Bir diğer tercih sebebi de, kasko şirketinizin yetkili servis ile anlaşmasının olup olmamasıdır. Eğer anlaşması yok ise, hasar onarımı tamamlandığında önce sizin hasar tutarını ödemeniz gerekecektir. Araç fiyatlarının ve yedek parça fiyatlarının bu kadar arttığı bir ortamda, aracınızı teslim almak için karşınıza çıkacak olan tutar sizi zorlayabilir. Kasko şirketiniz ise bu durumda, ödemeyi ileri bir tarihte size yapmakta ve bu süreçte ciddi bir ekonomik yükün altına girmiş olursunuz.
  • Muafiyetler : Kasko poliçenize koyulabilecek muafiyetlerde bir diğer önemli konu. Koyulan muafiyetler nedeniyle, hasar onarımlarında, sizden ilave ücret istenebilir ve istemediğiniz maddi külfetlerle karşılaşabilirsiniz.
  • Doğru Bilgi ve Değer Girilmesi : Araç bilgilerinizin kasko poliçesinde doğru seçildiğinden ve aracınızın gerçek değerini yansıttığından emin olmalısınız. İlave aksesuar takıldıysa mutlaka kasko poliçesine ilave edilmeli ve teminat altına alınmalıdır.
  • Hasarsızlık İndirimi : Mevcut aracınızın kaskosunu yenilerken ya da yeni bir araç aldığınızda kaskosunu yaptırırken, varsa hasarsızlık indiriminizi kullanmayı unutmayın. Hasarsızlık sürenize göre %30’dan %60’a varan indirimlerden faydalanabilirsiniz.
  • İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) Sigortası : Trafik kazalarında karşı tarafa verilen zararın poliçe kapsamı dahilinde trafik sigortası tarafından karşılandığını belirtmiştik. Ancak Trafik Sigortası tarafından ödenen tutar 50.000 TL ile sınırlıdır. Bunu aşan tutarlarda, Kasko Sigortanızdaki ek teminat olan İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) Sigortanıza ihtiyaç duyulur. Ayrıca bir trafik kazasında size açılacak manevi tazminat davaları sonucunda ödeyeceğiniz bedelde yine İMM Sigortanız tarafından karşılanacaktır. Özellikle hatanın sizde olduğu, sakatlık ve ölümle neticelenen kazalarda ciddi manevi tazminat rakamları çıkabilmektedir. Birçok aracın fiyatının 1 Milyon TL ve üzerine çıktığını da düşünürsek, İMM Sigortanızın limitinin yüksek olması hayati önem arz etmektedir. Hatta mümkünse sınırsız bir teminat tavsiye ederim.

Birçok risk ile karşı karşıya olduğumuz trafikte, maddi ve manevi zararlardan korunmak için kaskonuzu ihmal etmeyin ve risklerinizin teminat altına alındığından emin olun.