İYİLİK…(10.3.2023)

Denizli’nin nabzını tuttuğumuz sokaklarda yine bir öğleden sonra Gazi Mustafa Kemal bulvarında yürürken bir genç kesti yolumu. Normal şartlarda bizim röportajlar yaptığımız sokaklarda; liseden mezun olmuş, üniversite için çalışmalarını sürdüren bir genç, nazikçe bir soru sordu; “iyilik nedir” diye. O an mesleki bir refleksle bir iki dakika konuştum çocukla, bir iki dakika ona sorusunun cevabını verdim ama aklımda günlerdir döndü durdu aynı soru.

Sahiden neydi iyilik? Birinin canını yakmamak mıydı? Yani, bir şey yapmamak mıydı? Yoksa bir başkasının yarasını sarmak mı? Yani olumlu işler yapmak mı? İnanın bunun cevabını uzun süredir düşünüyorum sevgili okur, ne zaman iyi oluruz? Bizi iyi yapan nedir? Kötü bir şey yapmamak beni iyi yapar mı? Sorular çoğaldıkça tehlikeli haller almaya başladı; tanıdığım en iyi insan kim? Neden böyle düşünüyorum? Ben iyi biri miyim? Neden iyi biri olmalıyım?

İşin özüne dönüp baktığımda bu iyilik konusunun çok nesnel bir şey olmadığını anladım, kime göre iyi, neye göre iyi olunacağını bilemedim ve anladım ki iyilik dediğimiz şey günümüzde birilerini memnun etmekten geçiyor. Bu basit bir oyun aslında ve insanlar diğerlerinin belli duygularını kaşıyarak iyiliklerini onaylatıyorlar.

Sevgili okur gün oluyor, devran dönüyor. İnsanların iyilikleri yaptıkları eylemlerle bir anda kötülük olabildiği gibi bizzat muhatabındaki değişikle bir anda berbat bir insan oluveriyor. Kaldı ki merak ettiğim bir konu da kim neden iyi olmak istiyor? İyilik bizi nasıl bir mertebeye taşıyıp, insanların gözünde nerede tutuyor?

Evet, bu soruların ardından sevgili okur ben bir şey anladım, kendime verdiğim cevaplar beni bir yere taşıdı ve nihayetinde olayın “iyi olmak” değil, vicdanına hesap verebilmek olduğunu anladım. Dünyanın her köşesinden sizin iyi biri olduğunuzu haykırmalarındansa, gece yatağa girdiğinizde vicdan muhasebesini borçlu kapatmamanın sizi o yatakta daha rahat uyutacağına kanaat getirdim.

Yani sözün özü sevgili okur, kim ne derse desin. Vicdan muhasebesinde alacaklı olun ama borçlu kalmayın.

Bol şans diliyorum sevgili okur. Güzel haberler sizlerle olsun!

(10.3.2023)