Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan profesyonellerin hem kurtarma çalışmalarına katılan gönüllüler ve yardım ekiplerinden hem de vatandaşlardan istekleri var. AKUT ekip liderlerinden Cengizhan Öztürk sahada yaşadıkları sorunları ve dikkat edilmesini istedikleri konuları anlattı. Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardından altıncı gün geride kaldı. 20 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği afet bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katılan […]
Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan profesyonellerin hem kurtarma çalışmalarına katılan gönüllüler ve yardım ekiplerinden hem de vatandaşlardan istekleri var. AKUT ekip liderlerinden Cengizhan Öztürk sahada yaşadıkları sorunları ve dikkat edilmesini istedikleri konuları anlattı.
Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardından altıncı gün geride kaldı. 20 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği afet bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katılan ekipler binlerce canı enkazdan çıkardı. Sahadaki çalışma koşullarının zorluğu, yaşanan sıkıntılar kurtarıcıların da zor anlar yaşamalarına neden oldu. AKUT ekip liderlerinden Cengizhan Öztürk sahada yaşadıkları zorlukları ve kurtarma ekiplerinin beklentilerini anlattı. Depremin ilk saatlerinde üç ekiple birlikte afet bölgesine hareket eden Denizli Ekip Lideri Öztürk, Osmaniye ve Hatay’da enkazlara müdahale etti.
‘AFET BÖLGESİNE 18 SAATTE ULAŞTIK’
Öztürk karşılaştıkları ilk zorluğun afet bölgesine ulaşım olduğunu belirterek; “En büyük sorunumuz afet bölgesine yapılamayan intikal sorunu. Bizler AKUT ekipleri olarak birçok yerden afet bölgesine intikal ettik. Bazı ekipler uçaklarla İncirlik’e inebildi ama sadece personel ve bir kısım küçük malzemeler indirebildi. Araçlarımız götürülemedi. Malzeme ve araçlarımızı karayolu ile afet bölgesine götürdük. Ben ve ekibim Denizli’den yaklaşık 17-18 saatte gelebildi. Bunun daha uzak mesafeleri de var. Zorlu iklim şartları var. Bu konuda çok zorluk çektik. Bu durum bizim canlı kazazede kurtarma sayımızın düşmesine neden oldu” diye konuştu
‘ARAMADA EN ÖNEMLİ ŞEY SESSİZLİKTİR’
Akut Ekip Lideri Öztürk afet alanına ulaştıktan sonra yaşadıkları zorlukları ve afet sonrasına dair nelere dikkat edilmesi konusunda ise şu ifadeleri kullandı; “Çok büyük bir depremdi. Bu kadar büyük bir deprem beklentisi yoktu. Ne kadar hazır olsak da bu boyutta bir felakete hazır olmadığımızı biz de biliyorduk. Bu gerçek ortaya çıktı. Afet bölgesinde çok şeyle karşılaşacağımızı biliyorduk. Bizler profesyoneliz. Bunun için eğitim aldık. Kazazede aranmasında en önemli şey sessizliktir. Orada hem sesli hem fiziki arama gerçekleştiriyorsunuz. Görsel ve işitsel temas kurmaya çalışıyorsunuz. Akustik cihazlarımız var. Bu cihazlarla titreşim elde edip noktasal olarak kazazedenin yerini tespit edebiliyorsunuz. Bunlar için de en önemli şey sessizlik”
‘KIRIP DÖKME İLE KURTARMA OLMUYOR’
“Özellikle son 2-3 yıldır afetlere karşı çok büyük bir hazırlık var. Bunu göz ardı etmemek lazım. Yüzlerce, binlerce seminerler verildi. Ama bu hazırlıklar afet öncesi ve sırasında yapılacaklarla ilgili. Afet sonrası neler yapılacağına dair bilgi verilmeli. Halk bu konuda çok bilinçsiz. Kurtarma ekiplerinden neler isteyebileceğini, nasıl yardım edeceğini bilmiyor. Arama kurtarmanın nasıl yapılacağını da bilmiyor. Vinçlerle, büyük iş makineleriyle, kırmalarla dökmelerle yapılacağını sanıyor. O yüzden bu konuda çok sıkıntı çekiyoruz. Umarım bu olay bize bir ders daha çıkarmıştır ve bu seminerlerimizde halkın bilinçlendirilmesini sağlarız”