İmamoğlu’nun siyasi hayatı bitti mi?

İmamoğlu’nun siyasi hayatı bitti mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Peki bu karar ne anlama geliyor? İmamoğlu cezaevine girecek mi, seçimlerde aday olabilecek mi? Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer merak edilenleri yanıtladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme hakimi, sanığın ‘Hakaret’ suçunu ‘kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı (YSK üyeleri)’ işlediğini belirterek, bu nedenle İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesine karar verdi. Mahkeme, verilen cezada indirim uygulamasına yer olmadığına hükmetti. Konuyu değerlendiren Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, “Bu tür bir yargılama sürecine girilmiş olması, olayların bu noktaya gelmiş olması Türkiye adına üzüntü kaynağı. Şimdi Ekrem İmamoğlu’nun YSK’ya hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Sayın Ekrem İmamoğlu, ‘Sayın İçişleri Bakanı’nın kendine atfen söylemiş olduğu söze karşılık söyledim’ diyor. Benim dahil olduğum birçok hukukçu, bu suçun hakaret suçunun oluşmadığı yönünde. Fakat elde de kesinleşmeyen bir mahkeme kararı oluştu. Böyle bir hakaret suçunun oluşması durumunda TCK 125/1 de 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Bunun bir de nitelikli halleri var. Yani kamu görevlilerine karşı işlenmesi durumunda diye TCK 125/3’de belirlenmiş. Bununda cezası alt sınırı 1 yıldan 2 yıl arasında değişiyor. Bunun basın yönünde de alenen söylenmesi durumunda 125/4 bu durumda da cezasında 1/6 oranında artırım oluyor. Bu hakaret suçu korur halde çalışan kamu görevlisi,  örneğin YSK’yı baz alacak olursak; 125/5’te düzenlenmiş verilecek olan ceza 4’te bir ile 4’te 3 arasında artırım oluyor. Şimdi mahkeme kararına baktığımızda, kamu görevlisine yapılması durumunda 1 ila 2 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılabiliyor” dedi.

“Ceza neden alt sınırdan başlatılmadı?”

Cezanın alt sınırdan başlatılmamasına dikkat çeken Başkan Demirdöğer, “Benim bunca yıllık meslek tecrübemde cezalar, genelde alt sınır, yani alt sınır dediğimiz olay 1 yıldan başlatılıyor. Fakat Sayın Ekrem İmamoğlu’nun kararına baktığımızda 1 yıl 6 aydan başlatılıyor. Elbette mahkeme kararını görmek gerekir. Neden alt sınırından uzaklaştırılaraktan 1 yıl 6 aydan başlatıldı? Bunu bilmek gerekir. Hakimin de bunu gerekçesinde söylemesi gerekir. Yani alt sınırdan uzaklaşmasının gerekçelerinden bir tanesi mahkemeye hakaret olması gerekir, suça eğilimli olması gerekir veya daha önceden bir sabıkasının olması gerekir vb. Dolayısıyla bir hukukçu olarak eleştirdiğim noktalardan bir tanesi bu. Neden alt sınırda değil de 1 yıl 6 aydan başlatıldı? Bir de mahkemenin verdiği bir karar var. Yani korur halinde, kamu görevlilerine yapılması halinde 4’te 1 ile 4’te 3 arasında cezada artırım. Yine mahkeme kararına baktığımda burada 1 bölü 2 oranında bir artırım olmuş. Hangi gerekçe ile bir artırım yapılmış bunu görmek gerekir. Normal bir vatandaş bu suçu işlemiş olsa bana göre alt sınır 1 yıldan başlatılacak. 6’d 1 artırılacak ve korur halinde işlenmiş olan kamu görevlisine yapılması durumunda 2 bölü 2 değil 4’te 1 oranında artırılması gerekecek. Bana göre Ekrem İmamoğlu’nun şahsına karşı hangi sebeplere böyle bir karar verildi onu bilebilmek mümkün değil. Netice itibariyle Ekrem İmamoğlu 2 yıl 7 ay 15 günlük bir hapis cezası aldı. İlginç olan olay şu; yargılamaların birçoğunda yani verilmiş olan cezadan 6’da 1 oranında indirim yapılırken Ekrem İmamoğlu’nda hiçbir cezada indirim yapılmamış olması da hakikaten çok ilginç. O nedenle kamuoyunun büyük bir çoğunluğunun bu kararın siyasi olduğu yönündeki görüşüne de bu noktalarda katılmamak mümkün değil. Şimdi TCK 53’te bir düzenleme var. Kasten bir suç işlenmiş ve hapis cezası almışsa burada kamu haklarından yararlandırmama durumu söz konusu olabiliyor. Bu olayda genelde Ekrem İmamoğlu değil, toplumumuzun bir bireyi bu cezayı aldığında bu yasa hükmü kararlaştırılıyor. Dolayısıyla böyle bir hapis cezası kime verilmişse TCK 53’ün uygulanması gerekir. Sanki siyaset yasağı özellikle getirilmiş gibi bir algı var. Halbuki normal vatandaş da ceza almış olsa yine aynı müeyyide ile karşı karşıya geliyor” diye konuştu.

“Kararın kesinleşmesi durumunda belediye başkanlığı görevi düşer”

Baro Başkanı Demirdöğer, şunları söyledi: “Şimdi bu karar kesinleşirse eğer kamu görevlilerin 1 yıl veya daha fazla ceza alması durumunda kamu görevlisi olamaz. Buradaki ceza miktarı 2 yıl 7 ay 15 gün olduğundan dolayı bu karar kesinleşmesi durumunda belediye başkanlığı görevi düşer.”

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

1 Yorum

Bitemez

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir