Çınar: “Ürettiğimiz kekiği satamıyoruz”

Çınar: “Ürettiğimiz kekiği satamıyoruz”

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Kekik Eküy Eğitim toplantısında  “Bizim asıl sorunumuz kekiğimizi satamıyoruz, satsak da ucuza satıyoruz. Biz kekikte dünyanın %75’ini, Türkiye’nin ise %85’ini üreten bir şehiriz” dedi

Kekik Eküy Eğitim toplantılarının ilki, Pamukkale İlçesi Uzunpınar Mahallesinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Eğitime, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf Dabancalı, Pamukkale İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alpay Arabacı, Uzunpınar Mahalle Muhtarı Halil Demiröz, Uzunpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Kayhan, İl/İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri, özel sektör temsilcileri ile kekik üretimi yapan çiftçiler katıldı.

Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk tarafından kekik tarımı ve karşılaşılan sorunlarla ilgili yapılan sunumda Denizli’de kültüre alınan ve yoğun olarak Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli ve Tavas ilçelerinde üretimi yapılan Origanum onites türünün 2022 yılı itibariyle yaklaşık 200 dekar alanda tarımının yapıldığını vurgulayarak ülkemizde 17.340 ton kekik ve 64 ton kekik yağı ihraç edilerek 60 milyon dolar gelir sağlandığı belirtildi.

Kekik tarımı ve karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk,  Avrupa Birliğinin mevzuatında değişikliğe giderek kekik ürününde 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere PA limitinin 1000 ppb olarak uygulamaya başlayacağını belirterek, devamında kurum olarak çiftçi eğitimleri ve işletmelere denetimlerinde Avrupa Birliği mevzuatı değişikliğinin aktarılmasına öncelik tanındığını ve gerekli bilgilendirme çalışmalarını yapıldığını vurgulayarak, Pamukkale Belediyesi işbirliğiyle 2021 yılında İlimizde yetiştirilen kekiklere Denizli Kekiği olarak coğrafi işaret tescil belgesi alındığını söyledi.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ise“ Bizim asıl sorunumuz, kekiği satamıyoruz, satsak da ucuza satıyoruz. Biz kekikte dünyanın %75’ini, Türkiye’nin ise %85’ini üreten bir şehir olarak ilk toplantımızı kekiğin başkenti olan Pamukkale’de yapıyoruz. Üretim arttıkça, siz dünyaya rakip oldukça zaman zaman tarife dışı engeller diyebileceğimiz kalıntı ve benzeri çeşitli durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. PA (Pirolizidine Alkaloid) denilen yabancı ot kaynaklı bir alkaloidin kekikte kalıntı bırakması sonucu ihraç pazarında sorun yaşayabiliyoruz. İyi kekik üretmemiz gerekiyor, özellikle işçilik konusunda yapmamız gereken bazı hususlar var; muhtarlarımızla, başkanımızla hep birlikte çalışarak biz bunu nasıl makinaya dökebiliriz bunun çözüm yollarını arayacağız. Teknik personelimizden yardım alarak, gerekiyorsa dikim şekillerini değiştireceğiz. Nasıl ki Yunanistan sıfır PA lı kekik üretebiliyorsa biz de bu kekiği kalıntısız ve otsuz bir şekilde üreteceğiz.” dedi.

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir