FAZLASI VE EKSİĞİ İLE DENİZLİ SAĞLIK TURİZMİ

Karahayıt’a çok çok gecikmeli de olsa PAÜ bağlantılı bir sağlık tesisi yapıldı. Sağlık Turizmi anlamında üniversitenin, Karahayıt’ın ve Denizli’nin bu tesisten çok büyük beklentisi var. Bu beklentilere cevap verebilmek için üniversite yönetimi yoğun bir çalışma içinde. Esasen başarmak için gerekli olan tesis ve ekip manasında hiçbir eksikliğimiz yok. Organizasyon işi de bir profesyonel şirkete verilmiş durumda. Bu şirketin biz sağlık çalışanlarına verdiği brifing sayesinde anlıyoruz ki, hastaların gelmesi an meselesi.

Böylesi bir organizasyonda başarılı olmak için ne gerektiğini tekrar edelim. Tesis, ekip ve ulaşım. Tesis ve ekip konusunda Pamukkale Üniversite’sinin fazlası var eksiği yok. Verilen brifingde de belirttiğim gibi bizim bir ulaşım sorunumuz var;

Geçmişte bir ekip halinde çabalarım oldu. Irak, Nasıriye ve Erbil’e; Yemen, Sana ve Aden’e; Kazakistan, Almatı’ya gittim. Bu şehirlerden bazılarında ameliyat yaptım. Sandık ki buralarda tanıştığımız, birlikte ameliyata girdiğimiz hekimler bize hasta gönderecekler. Gönderdiler de ama onların Denizli’ye ulaşması ve Denizli’den dönmesi ikişerden dört gün sürdü. Bunların bazıları İstanbul’da konaklamak durumunda kaldı. Anlayacağınız ulaşım bakımından süreci kontrol edemedik, ve uzayıp giden ulaşım zamanı sağlık turizmi bakımından caydırıcı oldu.

İyi koşullarda Denizli’ye ulaşmak ve dönmek dört günlük yol dedim ya, bir de kötü ihtimali bizzat yaşadığım acı tecrübeler üzerinden değerlendirmek isterim.

Farklı zamanlarda Malatya, Diyarbakır, Gaziantep’te mesleki toplantılar için yola çıkıp Çardak’dan geri dönmüşlüklerim var benim. İşin acı tarafı bu üç ildeki her bir toplantıya Türkiye’nin çeşitli illerinden 50 civarında davetliden sadece ben gidememiştim.

Ne zaman THY’nin operasyonel bir ihtiyacı olsa, ilk akla gelen Denizli uçağını iptal etmek gibi geliyor bana. Bu durum Denizli insanında bir hafıza oluşturduğu için, özellikle yurt dışı bağlantılı uçuşlar için İzmir havalimanı tercih ediliyor ki, bu da Denizli yolcularını azalttığından, Denizli havayolu taşımacılığı yerinde sayıyor. Demiryolu ve otoyol bağlantımız zaten yok.

20 yıl kadar önce, “Başdönmesi” kongrelerinden birini Denizli’de yapmak için yöneticileri arkadaşlarım olan ilgili dernekle anlaştım. Türkiye’nin çeşitli illerinde kongre yapan bu gruba Pamukkale’de bir kongre yapmak cazip geldi. 500 kadar KBB hekimini Denizli’de ağırlayacağız. İlimizin tanıtımı açısından güzel bir fırsat olacak. Belki de bunun arkası gelecek. Anlaşmadan bir hafta sonra iptal bilgisi geldi. Sebebini sorduğumda, organizasyon firmasının Denizli/Pamukkale’ye transferde yaşanacak güçlükleri mazeret gösterdiğini öğrendim. 20 yılda ne değişti? hemen hiç bir şey. Denizli’den ulaşmak ve Denizli’ye ulaşmak hala bir sorun.

Tekrarlamak gerekirse bu kadar güzel tesisleri ve işinin ehli ekibi ulaşılabilir yapmak için acil bir mastır planına ve hızla uygulamaya ihtiyacımız var.