Denizli’de enerji verimliliği konuşuldu

Denizli’de enerji verimliliği konuşuldu

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği’nce düzenlenen Anadolu Buluşmaları'nın 26'ncısı, Denizli'de gerçekleştirildi.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) tarafından düzenlenen Anadolu Buluşmaları’nın 26’ncısı, Denizli’de gerçekleştirildi. Toplantıya; Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Melek Kartay ile iş insanları katıldı. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, derneğin Dünya Gazetesi iş birliğiyle Anemon Otel’de düzenlediği programda, enerji verimliliğinin ülke ekonomileri açısından önemini vurguladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre konutlarda tüketilen enerjinin sanayide kullanılandan fazla olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alkin, şöyle dedi: “Bu enteresan bir bilgi. Kötü bir haber vereyim, binalarda kullanılan enerjinin yüzde 80’ine yakını verimsiz kullanılıyor. Isınmanın maliyeti belli ama soğutmanın maliyeti, ısıtmanın iki katı. Bir de o var. Şimdi dünyada enerjide endeks olarak en hızlı yükselen ülke biziz ama devletimiz Allah’tan bu enerji maliyetinin tamamını yansıtmıyor.”

“Binalarda enerji tüketimi, sanayiyi geçmiş durumda”

Enerji verimliliği ve tasarrufuna ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran Prof. Dr. Alkin yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Binalarda enerji tüketimi, sanayiyi geçmiş durumda. Enerjiyi artık sanayiden çok binalarda kullanıyoruz. Kullanılan enerjinin yüzde 40’ından fazlası da binalarda tüketiliyor. Araba alırken yakıtına dikkat ediyoruz ama konut alırken enerji verimliliğine dikkat etmiyoruz. 60 milyar dolar civarındaki enerji ithalatımızın yüzde 40’ı binalarda, konutlarda tüketiliyor. Bu durum maalesef cari açığımızı da büyütüyor. Daha az enerji tüketerek aynı randımanı sağlamalıyız. Enerji verimliliğini 20 milyon civarındaki haneye bölerek ve finansmanını da Dünya Bankası gibi kuruluşlardan sağlayıp ucuza mal edersek senede cari açığımızı 9-10 milyar dolar arasında daraltma imkanımız var.”

“Savaşların, mücadelelerin, kavgaların temelinde enerji var”

Aynı zamanda Türkiye Enerji Kentler Birliği Başkalığı görevini de yürüttüğünü ifade eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan; “Yaklaşık üç yıldır enerjiyle ilgili değişik alanlarda toplantılar ve bilgilendirme yapıyoruz. Bilincin artmasıyla ilgili gayret sarf ediyoruz. Bu toplantı da benim için çok özel ve anlamlı bir toplantı. Onun için özellikle katılmayı arzu ettim. Enerji, dünyada gerçekten çok kıymetli. Bugün baktığımızda savaşların, mücadelelerin, kavgaların temelinde enerji var. Ona yönelik mücadelenin sonucunda savaşlar, kargaşalar çıkıyor.

Bugün baktığımızda ayrıca enerji silah olarak da kullanılıyor. Bir ülkenin ‘Tam bağımsızım’ diyebilmesi için, kendisinin ayakta, tek başına hayatını devam ettirebilmesi için enerji bağımsızlığına kavuşması gerekiyor. Bu noktada ülkemizde özellikle son 10 yılda verilen teşviklerle kendimizin, yenilenebilir enerji kapasitemizi kurulum anlamında şuanda yüzde 54’e ulaştırmış durumdayız. Yani Türkiye’de elektriğimizin yüzde 54’ünü yenilenebilir enerjiden sağlıyoruz” diye konuştu.

“Boyahanelerin en büyük sıkıntısı su tüketimi”

Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Melek Kartay ise şunları kaydetti: “Artık yaptığımız tekstil ürünlerinin daha teknik daha katma değerli ürünler olması için çalışmalarımız devam ediyor. Denizli; bir tekstil kenti ve boyahaneleriyle, kumaşı boyamalarıyla ünlü. Boyahanelerin en büyük sıkıntısı su tüketimi. Şuan yaptığımız Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi’nde, susuz boyama nasıl yapılır?

Susuz boyamayla nasıl bir teknik geliştiririz? Bu, en önemli çalışmalarımızdan bir tanesi, o yüzden enerji verimliliğine bu konuda, bu projenin çok büyük katkı sağladığını düşünmekteyiz. Biz bu dönemde yine yurtiçi ve yurtdışı fuarlara çok önem veriyoruz. Bu fuarların da en büyük sektörel temsilcilerinden yine enerji verimliliğiyle ilgili kısımlarıyla ortak paydalarını bulmaya çalışıyoruz.”

“Sadece bilinç oluşturmak değil harekete geçmek de önemli”

Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ise konuşmasına VERİMDER hakkında bilgiler vererek başladı. Ardından dünyada ve Türkiye’de özellikle konutlardaki enerji verimliliğinin önemine yönelik açıklamalarda bulunan Başkan Korkmaz, “Dünya şu anda enerji krizinin eşiğinde. Dolayısıyla enerji verimliliği ve tasarruf konuları çok daha öne çıkıyor. Binaların enerji verimliliğinin sağlanması da kritik bir noktaya geldi. Ülkemizde 25 milyon konuttan yüzde 80’e yakının enerji verimsiz olarak imal edildiğini biliyoruz. Binaların enerji verimli hale getirilmediği durumda sürdürülebilir bir geleceğin gerçekleşme şansı söz konusu değil” dedi. En önemli konu başlıklarından birinin iklim olduğuna da dikkat çeken Başkan Korkmaz, “2021 yılında Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı. Bu anlaşma imzalandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın adı değişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı oldu. Bizim artık bir iklim politikamızın oluşması gerekiyor, çünkü bu anlaşmayı imzalayarak 2030 yılında, mevcut şartlara göre karbon emisyonlarımızı karbon salınımlarımızı azaltmayı taahhüt ettik. Ülkemizdeki sera gazı salınımlarının yüzde 40’a yakını binalardan kaynaklanıyor. Biz binalarımızı enerji verimli hale getirmeden ne o anlaşmanın yükümlülüklerini ne de gelecekte çok daha yaşanır bir ülke ve dünya oluşturma şansımız ne yazık ki söz konusu değil. Bu kapsamda bilinç seviyesi önemli, ancak sadece bilinç oluşturmak değil harekete geçmek de önemli” ifadelerini kullandı.

“Bölgenizin iklimine ve yönetmeliğe uygun sistemleri seçin”

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz; “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor.  ‘Enerji verimliliği ve tasarrufu’ denince ilk akla gelen yöntem, binaların dış cephelerine yalıtım uygulanmasıdır. Isı yalıtımı kalınlıkları bölgeden bölgeye fark gösteriyor. Denizli gibi soğuk illerde ısı yalıtımının standartlara uygun daha kalın malzeme ile gerçekleştirilmesi gerekiyor. Doğru malzeme seçimi ve sistem standartlarına sahip paket sistem kullanımı büyük önem taşıyor. Burada uygulamadan ziyade bir sistemden bahsetmeliyiz. Tekniğine uygun bir ısı yalıtımı uygulaması ile yaklaşık yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra binaların görünümü güzelleşirken yapının korunmasına da katkı sağlanmaktadır” dedi.

“Öncelik mevcut enerjinin korunması olmalı”

Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, yapmış olduğu konuşmasında şu sözleri aktardı: “70’li yıllarda enerji verimliliğini iki ampulden birini söndür olarak algılıyorduk. Bugüne geldiğimizde gördük ki tasarrufun sadece yüzde 5’iymiş bu sorun. Kendimizi karanlıkta bırakarak enerji tasarrufu sağlamak yerine zihnimizi aydınlatmak ve kullanmadığımız enerjiyi harcamamak daha önemliymiş. Enerjiden tasarruf etmek için önce konu hakkında bilincin yükseltilmesi gerekiyor. Önce var olan enerjiyi korumak sonrasında alternatif enerji kaynakları aramak gerekiyor. VERİMDER’in de gezme sebebi enerjiyi verimli kullanma konusunda bilinçlendirme sağlamak. Isı yalıtımı, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda halkı bilinçlendirmek, toplumda farkındalık oluşturmak son derece önemli.”

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir