Dinle beni bi!

Lütfen artık akıl verme; Tarkan’ın şarkısı gibi vereceksen huzur ver ya da sadece dinle! Aslında hiç konuşmadan dinleyebilmek o kadar zor; bir o kadar yorucu ki bunu dinleme egzersizi şeklinde çalışmamız gerekiyor.

Dinleme Egzersizi (pratiği)

1. Adım: 15 dakika boyunca hiçbir şey söylemeden, tek bir kelime dahi etmeden, yorum yapmadan, eşimizi, arkadaşımızı dostumuzu bir dinleyelim. Burada dikkat edeceğimiz tek nokta, bizden çıkan sesin sadece nefes sesimiz olması…

2. Adım: Karşımızdaki bir süre anlatacak ve mutlaka bir yerde duracak. Sessizlik olduğunda da bunu bozmayalım bekleyelim, içindekiler aksın çıksın gitsin, sessizliğinle karşındakinin yeni düşüncelerini toplamasına izin verelim.

Ve sonunda

3. Adım: Hiçbir yorum yapmadığın, sadece ve sadece dinlediğin için; sana teşekkür etsin, sen de teşekkür et ve ayrıl.

Faydaları:

1. Hiçbir yorumda bulunmasan da tek bir kelime bile etmesen bile inan çok işe yarayacaksın. Karşındakinin “görülme, duyulma, anlaşılma” ihtiyacını gidereceksin.

2. Dinlemenin ne kadar yorucu ve zor olduğunu kavrayacak, sen de bir şeyler anlatırken bunu göz önüne alacak, konuyu karşındakini sıkmadan anlatacaksın.

3. Yorumsuz dinleyerek konunun dağılmasını önleyecek, bir tek duruma odaklanıp hızlıca sonuca geleceksin.

4. İlerleyen zamanlarda güçlü sorularla tanışacak, yargısızca koçvari bir sohbet etme becerisi geliştireceksin. O zaman hepimize iyi dinlemeler…