Denizli sanayisinin deprem haritası çıkartılıyor

Denizli sanayisinin deprem haritası çıkartılıyor

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde 40 binden fazla insanımızın yaşamını yitirmesine neden olan depremlerin etkisi sürüyor. Depremin olduğu ilk dakikaların ardından bölgeye giden Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necip Filiz, “Devlet, millet el ele verip bu günleri atlatacağız” dedi.

Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma yol açtı. Depremin olduğu ilk dakikaların ardından bölgeye giden Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necip Filiz, “Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekipleri, Arama Kurtarma ekipleri oraya doğru yola çıkmıştı ve onlar bölgeye varır varmaz hemen enkaz arama kurtarma ekipmanlarıyla beraber oradaki mevcut kurtarma ekiplerine dahil oldular. Onlarla birlikte enkaz altından canların kurtarılmasına vesile oldular, yardımcı oldular. Tabii bölgede ilk günlerde kalacak hiçbir imkanın olmaması, bir takım iaşe, gıda temininin zorluğu gibi sorunlar sebebiyle 48 saat aralıksız çalıştılar. Daha sonra biz buradan itfaiyeci arkadaşlarımızla yola çıktık. Biz ulaştıktan sonra 2 gün duraksız çalışan arkadaşlarımız geri döndüler. Biz yeni ekip arkadaşlarımızla birlikte Denizli Valimizin, Denizli Büyükşehir Belediyemizin olduğu ve Hatay’da ki mezarlığın oluşturulması ve defin işlemlerinin başlamasıyla ilgili görev aldıkları yere gittik. Ben oraya vardığımda sabah 4 civarıydı. Önce AFAD’a gittim sonra Jandarma Koordinasyon Merkezine gittim. Gecenin o karanlığında gördüm; Sikorsky’ler sürekli inip kalkıp köylere, ulaşılamayan, yolları kapalı olan yerlere yardım götürüyorlardı” dedi.

“BÜYÜK BİR YIKIM SÖZ KONUSU”

Başkan Vekili Filiz; gördükleri manzaranın inanılmaz olduğunu belirterek, “Hatay merkezi olsun, ilçeleri olsun çok büyük bir yıkım söz konusuydu. Binaların birçoğu tamamen yıkılmış, birçoğu yana yatmış ağır hasarlı. Öyle olunca tabii yapılacak birçok şey vardı, biz de buradaki sanayicilerimizin desteği, yönetim kurulumuzun aldığı kararla hemen ilk etapta battaniye konusunda hızlı bir aksiyon aldık. İlk etapta 70 bin, toplamda da 100 bin civarı bir battaniyeyi tedarik ettik ve bölgeye sevk ettik. Ondan sonra başka ihtiyaçlar doğdu, başka talepler oldu, onlar karşılandı. Tabii ne yaparsak yapalım orada çok büyük bir yıkım söz konusu.  Sayın Cumhurbaşkanımız olayın ilk anından itibaren bakanlarımızla birlikte bölgeye intikal etti. Kalıcı konutların yapımı ile ilgili çalışmaların başladığını paylaştı Cumhurbaşkanımız. Çünkü bu süreci çadırla konteynerle sürdürebilmek çok zor, biz bunu Acıpayam’da gördük. Acıpayam depreminde konteyner verdiğimiz depremzedeler, bir süre sonra orada kalamaz oldular çünkü hiçbir zaman bir konteyner veya bir çadır bir evin yerini asla tutamaz” şeklinde konuştu.

DENİZLİ OSB İÇİN BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILDI

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde 40 binden fazla insanımızın yaşamını yitirmesine neden olan depremler, ülke genelinde olduğu gibi Denizli’de de gözleri yapı stokunun depremlere dayanıklılığını gündeme getirirken sanayi yapılarının durumu merak ediliyor. Dünyanın 183 ülkesine 4 milyar 650 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştiren, bin 500’ün üzerinde sanayi tesisi bulunan Denizli’nin 1. derece deprem bölgesinde yer alması ve belirli aralıklarla bölgede büyüklükleri 6.0’yı bulan depremler yaşanması nedeniyle 2008 yılında Denizli OSB Yönetim Kurulu Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü iş birliğiyle bilimsel çalışma yapılmıştı.


Denizli OSB iş birliğiyle 5 kişiden oluşan uzman ekip, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman OSB’lerde bilimsel incelemeler yaparak sanayi yapılarındaki hasarları, yapılardaki proje ve uygulama hatalarını, zemin durumlarını inceleyerek rapor hazırlayacak.

“SANAYİ YAPILARI İÇİN PROJE HAYATA GEÇECEK”

Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necip Filiz, sanayi yapılarının depreme dayanıklılığı konusunda 2008 yılında bilimsel çalışma yaptıklarını, çalışmanın yenileceğini, elde edecekleri verilerin ışığında Denizli’deki sanayi yapıları ile ilgili projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Başkan Filiz, “Deprem bölgesinde sanayi yapılarındaki hasarları görmek için dün arkadaşlarımız yola çıktı. Malatya Adıyaman’dan başlayarak hasarlı veya yıkılmış sanayi binaları incelenecek. Sonrasında Denizli’de de sadece Denizli OSB değil Gümüşlerdeki sanayi yapıları da incelenecek ve zemin teşkil edecek sonuç ortaya çıkacak. 2008 yılındaki çalışmanın rezervi olacak, sanayicilerimize sonuçlarını açıklayıp tedbirler almasını ileteceğiz. Bir depremde apartmanlar yıkıldığında vatandaşları barındırmak için iki alternatif var, çadır ve sağlam sanayi yapılarını konuta çevirmek. Sanayi yapılarının o açıdan deprem sonrası ayakta durması çok önemli” dedi.

DEPREMİN EKONOMİYE ETKİSİ MUTLAKA OLACAK”

Öte yandan depremin ülke ekonomisine etkilerini de değerlendiren Filiz, “Orada fabrikaların çalışması için, sadece makineler değil, çalışanlarında olması lazım. Şu an çalışanlarında yakınları enkaz altında ya da yaralı. Kısa çalışma ödeneği çok önemli.  Bizim oradaki çalışanları da, emekçi kardeşlerimizi de orada tutmamız lazım. Kalıcı konutlar, yaşam alanı oluşturmamız lazım. Göçenleri de tekrar oraya geri döndürmemiz lazım. Bölgeden büyük bir göç var. Şu an tekstille ile ilgili mutlaka bir etkisi olacaktır. Bunun Denizli’ye nasıl yansıdığını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Belki oraya verilecek siparişler ilimize aktarılabilir. Bunun üretim açısından Denizli’de bir etkisi olabilir. Enerji fiyatlarının artışından dolayı dünyada da ekonomik sıkıntı var.  Türkiye çok büyük badirelerden çıktı. Ekonomik krizlerden, darbeden, pandemiden. Orada öyle bir hüzün varken, iş adamı da olsan ekonomiye yönelemiyorsun. Devlet ve millet el ele vererek bugünleri de atlatacağız” şeklinde konuştu.

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir