COĞRAFYACI GÖZÜYLE (16.02.2023)

Son depremde çok ilginç bir durum var. Aşağıda İzmir haritasında depremin merkez üssü ve depremde etkilenip yıkılan yer harita üzerinde gösterilmiştir.

Merkezin hemen çevresindeki Seferihisar,Urla,Balçova,Narlıdere,Karabağlar,Menderes ve Konakta hasar yokken çok uzaktaki Bornova-Bayraklıda bir mahalle neden yıkıldı,bunun nedeni nedir hiç kimse bunu sorgulamadı,herkes binaların çürüklüğünden malzeme çalınmasından dem vuruyor
Evet bunlar etkendir ama asıl neden zeminin yapısındadır.
Türkiye'nin kayıp göllerini incelediğimiz zaman bu yıkıntı alanının olduğu yerde Halkapınar adıyla bir göl vardır.
Bornova ovasını geçen Meles çayının tarihi süreçte taşıdığı alüvyonlarla bu göl dolmuştur.
1850 yılına kadar yaşayan bu göl bu tarihten sonra yok olmuştur.
Eski Smirna kentinin (Bu günkü Bayraklının yeri) mesire alanı olan gölün çevresi daha sonra verimli bir tarım alanı olmuştu.
Meşhur Bornova bamyası ve şeftalısının yetiştiği bu alan bu gün yoktur.
İkinci resimde Halkapınar gölü görülüyor
Kuruyan gölün alüvyonlu arazisinin üstüne bu gün yıkılan mahhalle inşa edilmiştir.Özkanlar semtinden bu günkü Adliye sarayına kadar olan bölge bu gün en çok hasar gören yerlerdir.Ayakta kalan binalara girin tümünün içi harap haldedir hepsi oturulmayacak kadar hasar görmüştür ama kolon ve beton kalitesi iyi olduğu için yıkılmayıp ayakta kalmışlar..
2000 yıllarının başında yine Seferihisar da ki depremde Özkanlar da ki binalar hasar görmüştü.
Merkez üssünün yakınındaki yerlerin hasarsız olup çok uzaklardaki Bornovanın hasar görmesinin ana nedeni zeminin alüvyonlardan oluşması binaların ana kayaya oturtulmamasıdır.
Bornove ve Bayraklının yamaçlarındaki evlerde hiç hasar yoktur hasar ovadaki binalardadır..

Nurettin Özkan
(16.02.2023)