AYIPLI OSCAR ÖDÜL TÖRENİ… (24.02.2023)

Zor günler geçiriyoruz sevgili okur, alışık olmadığımız kadar zor. Öyle ki; canlar toprağın altında kaldı bile diyemiyoruz. Binler, on binler, belki daha fazla can kaybı, bir o kadar yaralı ve sayılamayacak kadar kalp yangını bıraktı arkasında bu deprem.

Deprem, afet, bina, müteahhit kimin suçlu olduğu belli değil.

Bir suçlu aramak gerekir mi? İlla ki gerekir ama o sonraki iş. Daha sonra ki iş ise HESAP SORMAK!

Sevgili okur başımıza gelen bu afetler zinciri henüz etkisini yitirmeden beni en çok rahatsız eden durumu bugün köşeme konu edeceğim.

REKLAMLAR…

Sevgili okur çok büyük kaybımız bir o kadar da ayıbımız var ama en büyük ayıpları oraya yardım götürüp, götürdüğü yardımı 4K olarak gözümüze sokanlara armağan ediyorum. İnsanların içi yanarken canlı yayında arkasını dönenlere, depremzedelere hakaret ve küfür edenlere, bir tas çorbayı on gün dilinden düşürmeyenlere, acısı olduğunu bile bile damarına basıp kalp kıranlara en büyük ayıp Oscar ödülünü armağan ediyorum. Lütfen alçak gönüllülük etmeyin değerli hayırsever, lütfen kalender davranmayın, insanların elinden tuttuğunuz gibi bunu herkese gösterin aman ha çekinmeyin, insanları rencide edin ama kendinizi yüceltin. Bir grup insan “helal olsun” diyecektir sadece onları dinleyin.

Sağ elin verdiğini sol elin gözüne sokmak ne kadar gelenekselleşmiş bir şey olsa da aslında özümüzde olan bu değil sevgili okur. Biz yardımı insanları gücendirmeden mümkünse kendi ailesi bile bilmeden yapan insanlarız ya da insanlardık.

Kimin ne kadar alçal gönüllü olduğu, kimin ne kadar düşünceli olduğu, kimin ne kadar şefkatli olduğunuz beni gerçekten ilgilendirmez aksine bu reklamları, haberleri, canlı yayınları, sosyal medya paylaşımlarını görmek, bunu yapan insanların yardımı yapmaktaki amaçlarını sorgulatıyor bana.

Evet, sevgili okur bu hafta en ayıp Oscar ödülünü, yaptığı yardımın reklamı en çok etkileşim alana veriyor ve Nazım Hikmet Ran’ın Erzincan depreminden sonra yazdığı “kara haber” şiirini bırakıyorum buraya. Bazen cebinizden verdiğinizin değeri kalbinizden verdiğinizin yanına bile yaklaşamaz…

Bol şans diliyorum sevgili okur. Güzel haberler sizlerle olsun!

Uyanıp kaçamadılar,

kuş olup uçamadılar

açıldı kuyular kimse inemez

Erzincan Beygiri rahvandır amma

ölüler ata binemez

yan yana sırt üstü yatan ölüler...

Kesemden verecek şeyim yok; yüreğimden verdim.

Nazım Hikmet Ran

(24.02.2023)